Fabio Capello
Fabio Capello

Fabio Capello on eräs maailman tunnetuimmista ja menestyksekkäimmistä jalkapallovalmentajista.

Henkilöhistoria:

Fabio Capello syntyi vuonna 1946 San Canzian d'Isonzon kaupungissa Friuli-Venetsia Giulian maakunnassa. Hänen vanhempansa ovat Guerrino Capello ja Evelina Capello. Fabio Capello on harras katolinen. Fabio Capellon agenttina toimii hänen poikansa Pierfilippo Capello. Fabio Capello ja hänen vaimonsa Laura Capello ovat olleet naimisissa yli neljänkymmenen vuoden ajan. Fabio Capello on hyvin sivistynyt mies, joka harrastaa lukemista, maalaustaidetta, musiikkia, teatteria jne.

Provinces

Ura pelaajana:

Fabio Capello oli rooliltaan keskikenttäpelaaja. Seurajoukkueurallaan hän edusti SPAL:ia (jalkapalloseura Ferranossa, Emilia–Romagnan maakunnassa), A.S. Romaa, Juventusta ja A.C. Milania.

Fabio Capello voitti kolme Serie A:n mestaruutta Juventuksessa ja yhden A.C.Milanissa. Fabio Capello lopetti uransa A.C.Milanissa vuonna 1980. Italian maajoukkueessa Fabio Capello pelasi 32 kertaa.

Saavutukset valmentajana:

A.C.Milanin valmentajana Fabio Capello on voittanut scudetton eli Serie A:n mestaruuden neljä kertaa kausina 1991–92, 1992–93, 1993–94 ja 1995–96. A.S.Roman valmentajana Fabio Capello voitti scudetton kaudella 2000-2001. Real Madridin valmentajana Fabio Capello voitti La Ligan kausina 1996–97 ja 2006–07.

Seurajoukkuevalmentajana Fabio Capellon loistavin saavutus on mielestäni UEFA Champions Leaguen voitto kaudella 1994-1995. A.C.Milan löi vastustajansa Barcelonan lukemin 4-0 Daniele Massaron, Marcel Desaillyn ja Dejan Savicevicin maaleilla. Lähtökohdat otteluun olivat AC.Milanille ja Fabio Capellolle haastavat: runkopuolustajat Baresi and Costacurta olivat sivussa ottelusta. Lisäksi Barcelonan valmentaja Johan Cruyff oli ottelun alla antanut medialle vastustajaa vähätteleviä kommentteja tyyppiä: "Voitamme varmasti. Italialaiset joukkueet pelaavat liian puolustusvoittoisesti." Tuloksena oli kuitenkin eräs AC.Milanin seurahistorian loistokkaimmista voitoista. Videon kyseisestä ottelusta löydät täältä.

Tällä hetkellä Fabio Capello toimii kiinalaisen Jiangsu Suningin valmentajana.

Valmennusfilosofia:

Fabio Capellon valmennusfilosofia voidaan tiivistää kolmeen sanaan: kuri, kuri ja kuri. Tämä kuri ei tarkoita tyranniaa vaan ammattimaisuutta. Valmentaja on loppujen lopuksi vastuussa joukkueen menestyksestä, joten hän päättää ketkä pelaavat, ja mikä on pelistrategia. Fabio Capello on itse todennut: "Valmentaja ei ole pelaajien ystävä, eikä hänen pidä yrittää olla." Fabio Capello korostaa kuitenkin pelaajien kunnioittamista ja yhdenvertaista kohtelua.

Valmentajana Fabio Capello on hyvin analyyttinen, tutkii vastustajan perusteellisesti, roolittaa joukkueen tarkkaan ja korostaa joukkuepelin merkitystä. Hän korostaa oman joukkueen pelaajien ja heidän taitojensa tuntemista. Joukkueen pelityyli on muodostettava siten, että pelaajat pääsevät pelaamaan vahvuuksillaan ja lopputulos on paras mahdollinen. Pelaajilta pitää myös vaatia maksimaalista pelisuoritusta kentällä.

Fabio Cappellon pelifilosofia perustuu tiiviiseen puolustuspeliin, jonka päälle voi rakentaa menestyksekkään hyökkäyspelin. Fabio Capellon puheessa toistuvat sanat "nöyryys", "ammattimaisuus", "keskittyminen", "intensiteetti", "ilmapiiri" ja "seurakulttuuri". Fabio Capello on itse todennut: "Jalkapallovalmentajan työssä ratkaisevaa ovat tulokset. Tämä ei ole filosofiaa, vaan fakta."

Fabio Capellosta sanottua:

Arrigo Sacchi:

"Fabio Capello osaa tarvittaessa olla kova. Hänen tuloksensa puhuvat puolestaan, joten hänen päätöksiään ei voi kysenalaistaa. Kaikkia pelaajia kohdellaan samalla tavalla. Capello ei anna yleisen mielipiteen, fanien, seuran virkailijoiden tai median vaikuttaa itseensä. Hän on hyvin rohkea."

Steve Gerrard:

"Fabio Capello haluaa meidän pelaavan ilman pelkoa. Hän haluaa meidän pelaavan ilman sitä painolastia, jota Englannin maajoukkueen pelaamiseen liittyy. Hän haluaa meidän keskittyvän pelaamiseen ja olemaan rohkeita. Fabio Capello on oma itsensä, luottaa tekemäänsä työhön, eikä anna ulkopuolisten asioiden vaikuttaa itseensä."

Roberto Carlos:

"Capellon ottelut eivät ole spektaakkeleita. Pelin lopputulos tulee olemaan 1-0, 1-0, 1-0... Mutta joukkue on aina järjestyksessä ja organisoituna kentällä. Ja voittaa aina."

  • Fabio1
  • Fabio2
  • Fabio3
  • Fabio4

Klikkaa kuvaa hiirellä nähdäksesi suurennetun kuvan.