New York
New York

New York.

New York är en av de fyra så kallade världsstäderna tillsammans med London, Paris och Tokio.

New York är en av de viktigaste kultur- och finanscentrum i världen. New York är hemtvist av UN och många andra intenationella organisationer. Den har högsta antal invånare och är tätaste bott stad i Förenta staterna. Staden ligger i hjärtat av New York metropolitan area, som har 22,7 miljoner invånare. New York metropolitan area är en av världens största urbana concertationer och innehåller ytor från delstater New Jersey och Connecut. Den innehåller också Nassau-Suffolk, som anses av somliga att vara en självständig miljonstad. New York är ofta kallad New York City för att skilja den från New York delstaten.

Circa 50 miljoner turiter besöker årligen New York. New York har många världsberömda sevärdheter och platser: Till exempel Times Square, Cental Park, Wall Street och Manhattan Chinatown. Times Squarea kallas "hela världens mötningsplats", Central Park är mest besökt trägård i Förenta Staterna, Central Park är den populäraste parken i Förenta Staterna, New York Stock Exhange är världens största börs och Chinatown har den största antal människor av kinesiska ursprung i västvärlden.

Bakgrund:

Det var hollendska immigranter, som grundade New York i södra spetsen av Manhattan ö i 1626. Staden kallades då Nieuw Amsterdam. I 1664 engelska flottan erövrade staden och namnet bytts till New York enligt Yorks duke. Den dystrande stunden i stadens historia upplevs 11 august i 2001, då terroristanfall mot World Tradecenter dödade nästan 3000 människor. Staden befinner sig i östra kusten av Förenta staterna vid ingång av Hudson å. Staden är mestadels byggd på tre åar, som heter Manhattan, Staten Island och Long Island. Stadens yta är 1214,4 squadradmeter. New York är adminstrativt delad på fem regioner, som heter:

Manhattan

1 620 867 invånare. Manhattan är den tätaste bott stadsdelen i New York.

Bronx

1 373 659 invånare. Norra delen av staden.

Brooklyn

2 528 0501 373 659 invånare. Stadsdelen med flest invånare.

Queens

2 270 338 invånare. Ytmässigt den största stadsdelen.

Staten Island

481 613 invånare.

Information om New York

Befolkningsantal:

8.213,839

Tillväxt av befolkningen 1990-2000:

+9.4%

Akademisk exam:

27%

Vita:

35%

Svarta:

28%

Latinsk ursprung:

27%

Asianer:

10%

  • Central park
  • Central park
  • Central park
  • Central park
  • Chinatown
  • Wall street
  • Times Square

Förstora bilden genom att klicka på den med musen.