background
Peter Forsberg

Detta kapitel tillägnas alla som värdesätter mod och godhet.

Peter Forsberg symboliserar dessa värderingar.

Peter Mattias "Foppa" Forsberg en av alla tiders bästa och mest kända svenska ishockeyspelare.

Forsberg är född i Örnsköldsvik, som är en stad med ungefär 30 000 invånare i norra Sverige. Hans pappa är Kent Forsberg, en känd ishockeytränare.

Forsberg spelade sin juniorkarriär i Modo, en ishockeyklubb av hans hemstad Örnsköldsvik. I MoDos första laget debuterade han under perioden 1990-1991.

Forsberg debuterade i NHL under såsongen 1994-1995 i Quebec Nordiques och noterade 50 poäng i 47 matcher. År 1995 flyttade Quebec Nordiques till Colorado och klubbens namn byttes till Colorado Avalanche. Under sina år i Colorado Avalanche Peter Forsberg hade de mest lysande stunderna av sin hockeykarriär och vann två Stanley Cup mästerskap år 1996 och 2001. Poängmässigt den bästa säsongen var 1995-96, då Forsberg spelade i Colorado Avalanche och gjorde 30 mål och 86 assist i 82 matcher, dvs totalt 116 poäng.

Säsongen 2002-03 Forsberg vann NHLs poängliga med 106 poäng (29 mål och 77 assist), i 75 matcher. Han belönades i slutet av säsongen med Hart Memorial Trophy (ligans mest värdefulla spelare) och med Art Ross Trophy (ligans bästa poängmakare).

Peter Forsberg har spelat i NHL All-Star matchen fem gånger. Han har vunnit OS-guld år 1994 och 2006 och ishockey-VM år 1992 och 1998.

Peter Forsberg avslutade sin karriär i 2011.

Sagt om Peter Forsberg:

Teemu Selanne: "Denna mannen är en krigare."

Sami Helenius: "En fin spelare och en fin man."

Peter Forsberg var en mycket modig spelare, som hade ett enormt hjärta. "Jag viker inte", var hans motto. Den fysiska spelens negativa sida var åtskilliga skador. Hans balans, passningar och skridskoåkning och förmågan att skydda pucket gjorde honom en tuff utmaning till motståndares försvarsspelare. Han hade en utsökt speluppfattning och förmågan att leverera vinnande, öppnande passningar till sina lagkompisar.

På tillfället Peter Forsberg arbetar som vice verkställande direktör på MoDo, en Elitserienklubb.

Peter Forsbergs mål mot Detroit Red Wings:

Peter Forsbergs pass till Rob Blake: