Fabio Capello
Fabio Capello

Fabio Capello är en av världens mest kända och framgångsrika fotbollstränare.

Personlig historia:

Fabio Capello föddes 1946 i San Canzian d'Isonzo i provinsen Friuli-Venezia Giulia. Hans föräldrar är Guerrino och Evelina Capello. Fabio Capello är en hängiven katolik. Fabio Capellos agent är hans son Pierfilippo Capello. Fabio Capello och hans fru Laura Capello har varit gifta i över fyrtio år. Fabio Capello är en mycket bildad man, vars intressen inkluderar läsandet, måleriet, musik, teater etc.

Provinces

Karriären som spelare:

Fabio Capello spelade som mittfältare. Han representerade under sin klubblagskarriär SPAL (en fotbollklubb i Ferrano, regionen Emilia-Romagna), AS Roma, Juventus och A.C.Milan.

Fabio Capello vann tre Serie A mästarskap med Juventus och en med A.C.Milan. Fabio Capello avslutade sin karriär i A.C.Milan i 1980. Fabio Capello spelade i Italiens landslag 32 gånger.

Prestationer som tränare:

Som A.C.Milans tränare Fabio Capello vann Scudetto, dvs. Serie A mästerskap, fyra gånger i 1991-92, 1992-93, 1993-94 och 1995-96. Som A.S.Romas tränare Fabio Capello vann Scudetto i 2000-2001. Som Real Madrids tränare Fabio Capello vann La Liga i 1996-97 och i 2006-07. Enligt min mening Fabio Capellos mest lysande bragd är en seger i UEFA Champions League i 1994-1995. A.C.Milan besegrade sin motståndare Barcelona med siffror 4-0. Daniele Massaro, Marcel Desailly och Dejan Savicevicin gjorde målen. Utgångspunkten för matchen var besvärlig för A.C.Milan och Fabio Capello: försvarsspelarna Baresi och Costacurta kunde inte delta i matchen. Dessutom inför matchen hade Barcelonas tränare Johan Cruyff givit nedlåtande kommentarer av A.C.Milan till massmedia, typ: "Vi vinner säkert. De italienska lagen spelar alltfört defensivt." Matchens resultat blev dock en av de mest lysande bragderna i A.C.Milans klubbhistoria. Video om matchen är här.

För tillfället Fabio Capello arbetar som tränare för kinesiska Jiangsu Suning.

Träningsfilosofin:

Fabio Capellos träningsfilosofi kan sammanfattas i tre ord: disciplin, disciplin och disciplin. Denna disciplin betyder inte tyrannin, utan professionalism. Tränaren är till slut ansvarig för lagets framgång, så han bestämmer vem som kommer att spela, och på vilket sätt laget spelar. Fabio Capello har själv sagt: "Tränaren är inte en vän med spelarna, och han borde inte försöka att vara." Fabio Capello betonar ändå respekten för spelarna och deras lika behandling.

Som tränare Fabio Capello är mycket analytisk, utforskar motståndaren ingående, ger precisa roller åt lagets spelare och betonar vikten av ett lagspel. Han betonar viktigheten att känna lagets spelare och deras talanger. Lagets spelstil borde konstitueras på ett sätt som låter spelarna utnyttja sina talanger. Lagets spelstil borde också leda till det bästa möjliga resultatet. Spelarna borde också krävas maximalt prestasion på fältet.

Fabio Cappello spelfilosofin bygger på ett tätt defensivspel, ovanpå man kan bygga ett framgångsrikt anfallsspel.
I Fabio Capellos tal upprepas orden "ödmjukhet", "professionalism", "koncentration", "intensitet", "atmosfär" och "klubbkultur". Fabio Capello har själv sagt: "Det avgörande i fotbollstränarens jobb är resultaten. Detta är inte en filosofi utan ett faktum."

Sagt om Fabio Capello:

Arrigo Sacchi:

"Fabio Capello kan vara tuff, om nödvändigt. Hans resultat talar för sig själva, så man kan inte bestrida hans beslut. Alla spelarna behandlas på ett samma sätt. Capello låter inte den allmänna opinionen, fans, klubbens funktionärer eller media att påverka sig. Han är mycket modig."

Steve Gerrard:

"Fabio Capello vill att vi ska spela utan rädsla. Han vill att vi ska spela utan en last, som kommer med att man spelar i Englands fotbollandslag. Han vill att vi ska fokusera oss på spelet och att vara modiga. Fabio Capello är sig själv, litar på sitt eget arbete, och inte låter externa saker påverka sig själv."

Roberto Carlos:

"Capellos matcher är inte spektakler. Resultatet blir en 1-0, 1-0, 1-0 ... Men laget är alltid i ordning och organiserade på fältet och vinner alltid."

  • 1
  • 2
  • 6
  • 7

Förstora bilden genom att klicka på den med musen.