The Two Towers
Joker

Nattens riddare

Christopher Nolan är en mycket mångsidig regissör. Han är både en skicklig action-regissör och en subtil skapare av personligheter. Nolans filmer har också en djup moralisk bas, och en hel del substans. Nattens riddare är den bästa Batman-filmen, som någonsin gjorts.

Den hela skåderspelar-ensamblen (Christian Bale, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Aaron Eckhart och Morgan Freeman) gör ett kvalitetsarbete. Heath Ledgers rollprestation som Joker är ändå fullständigt på sin egen nivå. Den är utomordentlig. Den kan inte förklaras, utan måste ses och upplevas.

La Strada

La Strada

La Strada är Federico Fellinis bästa film.

Den handlar om en ambulerande cirkus. Anthony Quinn spelar cirkusens atlet Zampano. Giulietta Masina spelar Zampanos enfaldig och undergiven konkubin Gelsomina. Richard Basehart spelar clownen Mat. La Strada berättar om viktigheten av kärlek och empati. Filmen är mycket gripande. La Strada är den enklaste, lättaste att förstå, och den bästa av Fellinis filmer.

Terminator 2

Terminator 2- Domedagen

Terminator 2 - Domedagen är den bästa actionfilmen som någonsin gjorts.

I rollerna är Arnold Schwarzenegger (Terminator T-800), Edward Furlong, Robert Patrick (Terminator T-1000) och Linda Hamilton. Regisserad av James Cameron. Terminator 2 - Domedagen vann fyra Oscar för specialeffekter och Arnold Schwarzenegger gjorde den bästa rollen av sin karriär som den fåordiga T-800-terminatoren.

Lost in Translation

Lost in Translation

Lost in Translation (regisserad av Sofia Coppola) är en mycket speciell film.

Den har ingen riktig intrig i traditionell mening, utan den liknar strukturellt mera på en dikt eller en dröm. Bill Murray spelar den medelålders skådespelaren Bob Harris, vems karriär är på väg utför. När Bob Harris håller på att göra en whisky-annons i Tokyo, bekantar han sig med den unga Charlotte (Scarlett Johansson). Filmen handlar om ensamheten, åldrandet och möjligheten av en ny kärlek. Den handlar också temor angående människas egen identitet. Filmens underton är reflekterande. Bill Murrays rollprestasion som Bob Harris är mycket imponerande. Lost in Translation talar på ett mycket gripande och subtilt sätt till sina åskådarna.

Todistaja

Vittne till mord

Vittne till mord är den australiska filmregissören Peter Weirs bästa film. Harrison Ford spelar John Book, en detektiv av Philadelphia-polisen. Kelly McGillis spelar Rachel, en ung änka, som tillhör Amish-sekten.

Vittne till mord beskriver romans, som uppstår mellan John Book och Rachel. Den är också en beskrivning av Amish-sekten och skillnaden mellan den och omvärlden. Amish-sekten är en naiv, ärlig och icke-våldsamm, varemot omvärlden är våldsamm och omoralisk. Vittne till mord är en storslagen film. Regin, arbetet av skådespelarna, fotografin och känslovärlden är alla på en hög nivå.

The Passion of the Christ

Passionen av Kristus

The Passion av Kristus, regisserad av Mel Gibson, handlar om de sista 12 timmarna av Jesus från Nasarets liv.

Filmens dialog talas på arameiska, latin och hebreiska. I Getsemanes trädgår förråder Judas Iskariot (Luca Lionello) Jesus (James Caviezel). Judéens ståthållare Pontius Pilatus (Hristo Naumov Shopov) dömer Jesus till död genom korsfästelse. Jesus blir brutalt misshandlad och tvingas att bära sitt kors till Golgata, där han blir korsfäst.

Passionen av Kristus är en mycket brutal och våldsamm film. Den är också mycket imponerande, fascinerande, drömlikt och har förmågan att tystna dess åskådare. I filmens färgvärld sökte man efterlikna färgvärlden av målningar av en italiensk konstnären Caravaggio. Passionen av Kristus är Mel Gibsons personliga trosbekännelse- en imponerande sådan.

Uhrilampaat

När lammen tystnar

Jodie Foster spelar en FBI-agent kallad Clarice Starling, vars uppgift är att fånga en seriemördare som kallas Buffalo Bill.

Jack Crawford (Scott Glenn) ger Sterling ett uppdrag att intervjua Dr Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Hannibal Lecter själv är en seriemördare, som befinner sig i fängelset och som har en psykiatrisk utbildning. Jack Crawford tror att Hannibal Lecter kunde hjälpa till att fånga Buffalo Bill. När lammen tystnar är en mycket välgjord film. Anthony Hopkins "är" Hannibal Lecter. Jodie Foster är också övertygande. Den negativa sidan av När lammen tystnar är dess egen genre. Många av dess scener är djupt chockerande.

Taru Sormusten Herrasta

Sagan om ringen: Ringens brödraskap

Sagan om ringen: Ringens brödraskap (regisserad av Peter Jackson) är den första och den bästa delen av Sagan om ringen-trilogin, både som en bok och som en film. Man har spenderat massor av pengar och talang för att göra denna film.

Och inte förgäves, eftersom slutresultatet är värt investeringen. Valet av personer till olika roller är mycket lyckade: Viggo Mortensen som Aragorn, Ian McKellen som Gandalf, Christopher Lee som Saruman, Ian Holm som Bilbo etc. Hela produktionen präglas av kvalitet och professionalism. Allt ser ut och känns rätt och äkta. Sagan om ringen: Ringens brödraskap är den perfekta fantasy-filmen.

Linnut

Fåglar

Fåglar bygger på en roman av Daphne du Maurier med samma namn. Film tar plats i Bodaga Bay, nära San Francisco. Huvudpersonerna är Mitch Brenner (Rod Taylor), Melanie Daniels (Tippi Hedren) och Mitch Brenners ex-kvinnlig vän Annie Hayworth (Suzanne Pleshette.

Plötsligt fåglarna på området börjar att bete sig aggressivt mot människor. Attackerna blir allt bredare och till slut Mitch Brenner, hans mor, Melanie Daniels och Annie Hayworths dotter flyr från Bodaga Bayhi med bil. Äran till den som äran hör. Hitchcock var en mästare på att skapa spänning. Fåglar innehåller ett antal klassiska filmscener.

Onnellisten aika

Himmelska dagar

Det finns viss filmexperter, som anser att Terrence Malicks film Himmelska dagar är "världens bästa film."

I detta fall är påståendet väl grundat, eftersom så pass bra film Himmelska dagar är. Filmen utspelar sig i 1916. Bill (Richard Gere), en stålfabriksarbetare i Chicago, tvingas fly med sin lilla syster Linda (Linda Manz) och flickvän Abby (Brooke Adams) efter konflikten med sin chef. De hamnar i en lantgård, som ägs av en farmare, spelad av Sam Shepard. Det uppstår ett triangeldrama mellan Bill, farmaren och Abby. Himmelska dagar är ett mästerverk.