Jack Welch

Johtajuus on aina askarruttanut ihmisten mieliä. Johtajuudelle on yhtä monta määritelmää kuin on ihmisiä. Olen kuitenkin täysin vakuuttunut, että hyvä johtajuus on kaiken A ja O, jos halutaan menestyä liike-elämässä, politiikassa tai viihteessä, ylipäätänsä kaikilla elämän alueilla.

Mielestäni johtajuus on pohjimmiltaan vaikutusvaltaa. Johtajan tärkein ominaisuus on synnyttää johdettavissa luottamusta. Johtajuus on mielestäni pohjimmiltaan vastuunottoa johdettavista. Johtajuus on mielestäni 30%:sesti synnynnäistä ja 70%:sesti opittavissa.

Johtajuus ei mielestäni ole staattinen asia vaan dynaaminen. Johtajuus muuttuu ajan myötä kuten useat muutkin asiat. Johtajuutta ei ole loppuun asti tutkittu, vaan uusia oivalluksia voidaan vielä tehdä.

Hyvän johtajan tärkeimmät luonteenpiirteet ovat mielestäni rohkeus, osaaminen ja korkea moraali. Hyvällä johtajalla voi olla myös muita ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä. Niitä voivat olla hyvä arvostelukyky, varovaisuus (presidentti Mauno Koivisto), rauhallisuus (suomalainen politiikko Lauri Ihalainen) ja nöyryys (suomalaisen pörssiyhtiö Exelin entinen toimitusjohtaja Ari Jokelainen). Johtajalle elintärkeää on lupausten pitäminen. Lupausten pitämisen kautta johtaja luo uskottavuutensa. Johtajuus ei myöskään ole mielestäni sukupuoli- tai ikäkysymys.

Eräs johtajan tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky asettaa (lähinnä moraalisia/eettisiä) rajoja. Rajat luovat yhteiskuntaan turvallisuutta. Nainen voi olla yhtä hyvä (tai huono) johtaja niinkuin mieskin. Nuori ihminen voi olla yhtä hyvä (tai huono) johtaja niinkuin kokeneempikin ihminen. Johtajuus ei ole kvanttifysiikkaa tai virtausmekaniikkaa, jotka ovat hyvin teoreettisia tieteenaloja. Johtajuus on opittavissa elämänkokemuksen, hyvien johtajuusseminaarien ja hyvien johtajuuskirjojen kautta. Tämä ei tarkoita sitä, että erinomainen johtajuus olisi helppo asia. Päinvastoin, erinomainen johtajuus vaatii paljon vaivannäköä.

Olen oppinut johtajuutta muun muuassa seuraavilta ihmisiltä/instituutioilta: Gennadi Zjuganov (venäläinen oppositiopolitiikko), Bill Hybels (amerikkalaisen Willow Creek seurakunnan johtava pastori), John C. Maxwell (amerikkalainen pastori, johtajuuskouluttaja- ja kirjailija), Giuseppe Trapattoni (italialainen jalkapallovalmentaja), Anders Oldenburg (suomalainen osakesalkunhoitaja), Jack Welch (amerikkalainen entinen yritysjohtaja), FBI (Federal Bureau of Investigation) eli Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi, Frank Herbert (edesmennyt amerikkalainen kirjailija), Timo Soini (suomalainen kristitty politiikko), Mats Sundin (uransa lopettanut ruotsalainen jääkiekkoilija), Lee Haney (amerikkalainen kristitty entinen kehonrakentaja), Nicole Kidman (australialainen näyttelijä) , Jari Sarasvuo (suomalainen yritysjohtaja) anonyymi afrikkalainen heimopäällikkö, William Wallacen hahmo elokuvassa "Braveheart" ja Raamatusta.

Jokainen elämän osa-alue vaatii mielestäni hiukan eri tyyppistä johtajuutta. Hyvän johtajan luonteenpiirteet (rohkeus, osaaminen ja korkea moraali) eivät mielestäni muutu kuitenkaan mihinkään. Gennadi Zjuganov, Timo Soini ja afrikkalainen heimopäällikkö edustavat poliittista johtajuutta. Bill Hybels ja John C. Maxwell edustavat kirkollista johtajuutta. Anders Oldenburg, Jack Welch ja Jari Sarasvuo edustavat liike-elämän johtajuutta. Giuseppe Trapattoni, Lee Haney ja Mats Sundin edustavat urheilullista johtajuutta. Ja niin edelleen.



Ajatuksia johtamisesta:

Gennadi Zjuganov

Gennadi Zjuganovin mukaan hyvä johtaja on "viisas, raitis ja terve ihminen". Tähän ei ole mitään lisättävää.

Lee Haney

Lee Haneyn mukaan "kukaan ei pääse sanomaan, että Lee Haney kohteli häntä huonosti". Erittäin hyvä johtajuuden määritelmä tämäkin.

Nicole Kidman

Nicole Kidman on johtaja isolla J:llä. Nicole Kidman: "Kieltäydyn katkeroitumasta niistä asioista, jotka ovat tapahtuneet elämässäni. Uskon vielä täysin rakkauteen ja olen avoin kaikelle, mika voi tapahtua minulle". Tämä on todellisen johtajan puhetta.

Frank Herbert

Frank Herbertin Dyyni on tieteiskirjallisuuden klassikko. Teoksessa on myös johtajuutta käsitteleviä ajatuksia.

Esimerkiksi:

-"Kuuntele minua taistelija", Tuek sanoi. Hän kumartui eteenpäin yli pöytänsä, olkapäät korvien tasolla, silmät tarkkaavaisina. Salakuljettajan kasvot olivat yhtäkkiä kuin säänpieksemää kiveä. "Isäni vesi - ostan sen takaisin itse, omalla terälläni". Halleck tuijotti takaisin Tuekia. Sinä hetkenä salakuljettaja muistutti häntä Duke Letosta: Miesten johtaja, rohkea, varma omasta asemastaan ja omasta tiestään. Hän oli kuin Duke ... ennen Arrakisia.

-Johtaja, ymmärrätkö, on yksi niistä asioista, jotka erottavat roskasakin ihmisistä. Hän säilyttää yksilöiden tason. Liian vähän yksilöitä ja ihmisistä tulee roskasakkia.

-Laki, joka vaatii tavan, jolla valitsemme johtajan on vain tapa, Stilgar sanoi. Mutta siitä ei seuraa, että oikeudenmukaisuus on aina asia, jota ihmiset tarvitsevat. Mitä juuri nyt tarvitsemme, on aika kasvaa ja kukoistaa, levittää valtamme yli suuremman maan. Mikä on hänen syntyperänsä? hän ihmetteli. Mistä tulee tämä sivistys?

-"Hai Harkonnen!" sanoi orja. "Oletko valmis kuolemaan?" Kuoleman hiljaisuus syntyi areenaan. Orjat eivät julista haastetta! Nyt Feyd Rautha näki selkeästi gladiatorin silmät, näki raivokkaan epätoivon niissä. Hän huomioi millä tavalla orja seisoi, rentona ja valmiina, lihakset valmiina voittoon. Orjien puskaradio oli välittänyt Hawatin viestin tälle orjalle: "Saat todellisen mahdollisuuden tappaa na-Baron." Tämä osa suunnitelmaa oli niinkuin he olivat sen suunnitelleet.

-Feyd-Rautha katsoi ylös tummiin silmiin, näki niissä harvinaista valppautta. Se on yksi Duke Leton taistelijoista, joita otimme vangeiksi Arrakisissa! Feyd Rautha ajatteli. Ei mikään yksinkertainen gladiaattori tämä! Väre meni hänen lävitseen ja hän mietti oliko Hawatilla toinen suunnitelma tätä areenaa varten- harhautus harhautuksen ja harhautuksen sisällä. Ja vain orjien esimies valmiina ottamaan syyn päälleen!

Mats Sundin

Mats Sundin oli jo seurajoukkueurallaan loistava jääkiekkoilija. Tre Kronorissa hän oli kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Mats Sundin pelasi tällöin isänmaalle ja se motivoi ja inspiroi häntä. "On kunnia olla samalla jäällä hänen kanssaan", totesi Peter Forsberg. Tähän ei ole mitään lisättävää.

Giuseppe Trapattoni

Giuseppe Trapattoni on se valmentaja, joka suomalaisen entisen jalkapallonpelaajan, nykyisen tulevaisuudentutkijan Mika Aaltosen mukaan teki häneen suurimman vaikutuksen Aaltosen pelaajauralla. Giuseppe Trapattoni on Aaltosen sanoin "ehjä persoona, johon pelaajat vaistomaisesti luottavat".

Timo Soini

Timo Soinin mukaan "poliittisen johtajan tärkein ominaisuus on kestää henkistä epämukavuutta". En ole aivan varma, mitä Timo Soini tällä tarkoittaa?!

Federal Bureau of Investigation

FBI:n (Federal Bureau of Investigation) motto on "uskollisuus, rohkeus ja integriteetti".

FBI:n perusarvot ovat:

- Yhdysvaltain perustuslain täsmällinen noudattaminen

- FBI:n suojelemien ihmisten arvokkuuden kunnioittaminen

- Myötätunto

- Reiluus

- Kompromissiton henkilökohtainen integriteetti ja järjestöintegriteetti

- Vastuun kantaminen omista toimista ja päätöksistä

- Vastuun kantaminen omien toimien ja päätöksien seurauksista

- Johtajuus, sekä henkilökohtainen, että ammatillinen


Jack Welch

Jack Welch toimi Yhdysvaltalaisen suuryrityksen General Electricin toimitusjohtajana vuosina 1981-2001. Hän (vaimonsa Suzy Welchin kanssa) on kirjoittanut kirjan "Voittajaksi", joka kertoo miten ihmiset voivat onnistua sekä urallaan, että yksityiselämässään. Kirja on mielestäni erittäin hyvä. Welchin mukaan työpaikalla pitää vallita puhevalta ja arvokkuus. Jack Welch selittää näitä käsitteitä seuraavasti: "Vakaumukseni on tämä: jokainen maailman ihminen haluaa äänensä kuuluviin ja haluaa olla arvokas; jokainen ansaitsee saada äänensä kuuluviin ja olla arvostettu". Kirjassa on myös paras luottamuksen määritelmä, jonka olen lukenut: "Mitä on luottamus? Voisin esittää sanakirjan määritelmän, mutta käytännössä luottamuksen merkityksen tietää, kun sitä tuntee. Luottamus syntyy, kun johtajat ovat avoimia ja suorapuheisia ja pitävät sanansa. Niin yksinkertaista se on".

Kirjan "Voittajaksi" yksi luku käsittelee ainoastaan johtajuutta. Kirjassa Welch listaa 10 hyvän johtajuuden sääntöä. Ne ovat:

1. Johtajat kehittävät tiimiään väsymättä ja käyttävät jokaista tapaamista mahdollisuutena arvioida ja valmentaa tiimiä ja valaa siihen itseluottamusta.

2. Johtajat varmistavat, että ihmiset sekä näkevät vision että elävät sen mukaisesti.

3. Johtaat valavat jokaiseen myönteistä energiaa ja optimismia.

4. Johtajat juurruttavat tiimiin luottamuksellisen hengen suorapuheisuuden, avoimuuden ja kiitoksen antamisen keinoin.

5. Johtajilla on rohkeutta tehdä epäsuosittuja päätöksiä ja luottaa vaistoihinsa.

6. Johtajat ovat kaikesta skeptisyyttä lähenevän uteliaita, kyselevät kyselemästä päästyään ja varmistavat, että heidän kysymyksiinsä vastataan teoilla.

7. Johtajat innostavat ottamaan riskejä ja oppimaan näyttämällä itse siitä esimerkkiä.

8. Johtajat juhlivat.

Jack Welchin mukaan johtajuus on täynnä paradokseja. Esimerkiksi säännöt 3 ja 6 sekä 5 ja 7 ovat ristiriidassa kekenään. Jack Welchin mukaan "paradoksit kuuluvat johtajuuteen luonnostaan. Se on kuitenkin osa johtamisen hauskuutta; jokainen päivä on haaste. Jokainen päivä tarjoaa uuden mahdollisuuden kehittyä työssä, jota ei opi ikinä hallitsemaan täydellisesti. Sille voi antaa vain kaikkensa. Näin se käy".


Bill Hybels

Bill Hybels kirjoittaa johtajuudesta lähinnä seurakunnan johtajuuden kautta. Toki monia Hybelsin ajatuksista voi soveltaa myös maallisiin organisaatioihin. Bill Hybelsin keskeinen ajatus on " paikallisseurakunta on maailman toivo". Tämä avautuu luonnollisesti vain kristitylle ihmiselle. Bill Hybels on kirjoittanut kirjat "Rohkea johtajuus" ja "Täsmäpuhetta". Molemmat ovat mielestäni erittäin hyviä johtamisoppaita. Kirjassaan "Rohkea johtajuus" Bill Hybels kuvailee niitä luonteenomainaisuuksia, joita hän etsii nousevissa johtajissa. Ne ovat:

1. Vaikutusvalta; potentiaalisilla johtajilla on aina luonnollinen kyky vaikuttaa ihmisiin.
2. Luonne; kun löydän jonkun, jolla on vaikutusvaltaa, yritän huomata, onko hänellä rehellisyyttä, nöyryyttä, vakautta, kykyä opettaa, lahjomattomuutta hoitaa vaikutusvaltaansa hyvin.
3. Ihmissuhdetaidot; minun määritelmäni ihmissuhdetaidoista käsittää herkkyyden toisten ajatuksille ja tunteille sekä kyvyn kuunnella - toisten ajatuksia. Etsin ihmisiä, jotka aidosti huolehtivat toisista ihmisistä ja jotka suhtautuvat toisiin enemmän kuin välineinä tavotteiden saavuttamiseksi.
4. Pyrkimys; etsin myös toimintaan suuntautuneita ihmisiä, jotka ottavat mielellään aloitteen. Nämä ovat sellaisia ihmisiä, jotka ravintoloissa sanovat ensimmäisinä: "Tilataan. Pannaan hommaan vauhtia."
5. Älykkyys; kun sanon, että etsin älykkyyttä, en välttämättä tarkoita, että etsin korkeaa älykkyysosamäärää. Se mitä etsin mahdollisissa johtajissa, on henkinen nopeus. Etsin teräväpäisiä ihmisiä, joilla on järkeä.

Nämä viisi johtajan ominaisuutta eivät Hybelsin mukaan ole tyhjentävä luettelo. Hybelsin mukaan ne muodostavat hyvän kehyksen alkuarviointiin.


John C. Maxwell

John C. Maxwell on kirjoittanut kirjan "Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta", joka on juuri nimensä mukainen kirja. Kirja on mielestäni erittäin hyvä. Kirjan lainalaisuuksista keskeisimmät ovat mielestäni "vaikutusvallan laki" (johtajuuden todellinen mitta on vaikutusvalta - eikä mikään muu), "arvon lisäämisen laki" (johtajat lisäävät arvoa toisten ihmisten elämään palvelemalla toisia) ja "vakaan pohjan laki" (luottamus on johtajuuden perusta).

John C Maxwell antaa seuraavat esimerkit näistä kolmesta laista:
Vaikutusvallan laki: Intiaanisotaan lähtiessään Abraham Lincoln oli sotilasarvoltaan kapteeni, mutta sodan päättyessä hän oli sotamies. Mitä tapahtui? Hänet kukisti vaikutusvallan laki.
Arvon lisäämisen laki: Jim Sinegal perusti Costco vähittäiskauppaketjun Jeffrey H. Brotmannin kanssa vuonna 1983. Tällä hetkellä Costco on maailman toiseksi suurin vähittäiskauppaketju Wal-Martin jälkeen 116,5 miljardin dollarin liikevaihdolla ja 117 000 henkilön työntekijämäärällä. Miten tämä on mahdollista? Jim Sinegal (ja Jeffrey H. Brotmann) sovelsivat arvon lisäämisen lakia.
Vakaan pohjan laki laki: Maxwellin mukaan johtaja synnyttää luottamusta "näyttämällä esimerkkiä osaamisesta, yhteydestä ja karaktääristä". Maxwellin mukaan "luottamusta täytyy kohdella (johtajan) kallisarvoisimpana välineenä". Maxwell kirjoittaa "Kuinka johtajat ansaitsevat luottamusta? Tekemällä hyviä päätöksiä, myöntämällä virheensä ja asettamalla johdettavien ja organisaation edun oman agendan edelle". Tämä siksi, että "kukaan johtaja ei voi pettää johdettaviensa luottamusta ja odottaa vaikuttavansa heihin", ja kuten jo tiedämme "johtajuus on luottamusta, ei mitään muuta".

Kirjassa "Johtamisen 21 kiistatonta lainalaisuutta" on työpaikkoja välittävän Ajilon Financen teettämä mielipidekysely, jossa tiedusteltiin amerikkalaisilta työntekijöiltä tärkeintä piirrettä, joka heitä johtavalla henkilöllä tulisi olla. Alla ovat kyselyn tulokset:

1. Johtaminen esimerkkiä näyttämällä 26%

2. Korkea etiikka tai moraali 19%

3. Alan osaaminen 17%

4. Reiluus 14%

5. Älykkyys ja osaaminen yleensä ottaen 13%

6. Työntekijöiden tunteminen 10%


Maxwellin mukaan työntekijät kaipaavat ennenkaikkea johtajaa, jonka puheet ja teot ovat yhtenevät toistensa kanssa, toisin sanoen johtajaa, jolla on integriteettiä.
Anders Oldenburg

Anders Oldenburg kirjoittaa johtajuudesta lähinnä liike-elämän näkökulmasta.

Anders Oldenburgin mielestä:

-Johtajuus on ratkaiseva asia.
-Ihmisten arviointi on aina subjektiivistä.
-Integriteetti ja kommunikaation avoimuus ovat hyvän yritysjohdon tunnusmerkkejä.
-Hyvä yritysjohto pyrkii samanaikaisesti maksimoimaan sekä asiakkaiden, työntekijöiden että omistajien edun - suunnilleen tässä järjestyksessä.
-Positiivisia merkkejä ovat johdon avoimuus ja rehellisyys erityisesti silloin kun yhtiöllä menee huonosti, sekä (kaikissa taloustilanteissa) itsenäinen ajattelu yleisten mantrojen toistamisen sijaan.
-Hyvät firmat lähes poikkeuksetta rekrytoivat johtajansa yhtiön sisältä.


Jari Sarasvuo

Jari Sarasvuon mielestä "johtajaksi ei pitäisi päästä alle 40-vuotiaana". Tästä voi olla eri mieltä, mutta useimmat ihmiset kyllä kypsyvät vuosien myötä.



An African tribal leader

Anonyymin afrikkalaisen heimopäällikön mukaan "olemme kaikki yhtä". Tähän ei ole mitään lisättävää.

William Wallace

William Wallacen hahmo elokuvassa "Braveheart": "miehet eivät seuraa titteleitä, vaan rohkeutta".

The Bible

Roomalaiskirjeen 12:8 sanoo, että "johtajien on johdettava tarmokkaasti."